VIDEO | Peste o mie de oameni au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR. „Copacii sunt masacrați”

Publicat: 25/03/2023, 17:27
Actualizat: 25/03/2023, 17:30

Peste o mie de oameni au protestat, sâmbătă, pentru salvarea celor aproximativ 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Cei care au participat la protest au purtat pancarte cu diferite mesaje: „Nu cedăm Parcul IOR!, „Aerul poluat ucide”, „Vrem parc, nu betoane”. În același timp, ei au scandat: „IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!”

Despre dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR, Gândul a scris de mai multă vreme (informații detaliate AICI). Imaginile prezentate în august, anul trecut, arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși. Deși proprietara terenului a fost amendată și obligată să readucă terenul la starea inițială, o lună mai târziu, alți copaci erau arși.

Chiar în urmă cu o lună, Gândul a scris, din nou, despre defrișările care au loc în zona retrocedată a Parcului IOR (mai multe informații AICI). Terenul cu sute de pini, plopi, frasini și stejari era atunci plin de cioate, în jurul cărora rămăseseră doar crengile tăiate.

Oamenii au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR

„Este o mizerie indescriptibilă. Copacii sunt masacrați”

Oamenii sunt revoltați și au ieșit în parc să-și strige nemulțumirile.

„Aici a fost un parc. Eu stau în zonă din 1980. Știu foarte bine. A fost parc și s-a retrocedat ilegal. În continuare, aici este o gașcă ce taie copaci în mod intenționat. În acest parc sunt și locații ce nu cred că au autorizații de funcționare.

Este o mizerie indescriptibilă. Mai mult decât atât, copacii sunt masacrați. Conform legilor, un copac, indiferent de unde, sub șase centimetri (diametru, n.r.) nu poate fi tăiat. Aici sunt tăiați o groază. Sunt găuriți ca să fie otrăviți, să pună diverse substanțe la bază. Cu toate acestea, nu se ia nicio măsură. Autoritățile trebuie să se implice. Îmi pare rău, dar cu betoane și cu toate aceste lucruri ne mirăm că ne îmbolnăvim. Acesta ar putea fi un plămân extraordinar pentru comunitate. Lumea e cum e”, a spus un bărbat care locuiește în apropierea Parcului IOR.

Locuitorii din zonă spun că au nevoie de acest spațiu verde.

„Eu știu zona aceasta de mult timp. Zona aceasta nu trebuia retrocedată. Mi se pare aiurea să tai o zonă verde, acolo unde există. De ce să nu păstrăm ce este frumos? De ce să ne batem joc? După 1970 s-a amenajat parcul, zona de baltă s-a transformat în lacul IOR, s-a împădurit și s-a făcut totul frumos. Peisajul este dezolant. Trist. Îl vezi atâția ani verde și frumos și dintr-o dată vezi că e tăiat și uscat. Nu poate să fie frumos”, a spus, pentru Gândul, un protestatar.

„E o suferință. E o suferință, mai ales că se vor ridica blocuri aici. Păcat! Păcat de loc și, nu în ultimul rând, păcat de oameni”, a completat un alt bărbat.

„Cei din generațiile noastre nu mai au speranța că se va mai ocupa cineva de parcul acesta. Se văd numai afaceri. Îmi pare rău că am vrut să conving multe persoane să vină și mi-au spus că vin degeaba. Îmi pare rău. Poate că tineretul ar mai putea să rezolve ceva. E dramatic. Eu am speranța că se poate rezolva. Altfel nu veneam aici. Se poate rezolva, dar trebuie să fim mulți și uniți. Să fim ignorați mii de oameni? E trist”, își spune păsul o femeie.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, Str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care, la acea vreme, avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru (Vezi AICI cine ar fi, de fapt, în spatele Mariei Cocoru).

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

CITEȘTE ȘI:

FOTO & VIDEO | Protest pentru salvarea hectarelor retrocedate din Parcul IOR din Capitală. Zeci de copaci au fost tăiați ilegal

Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×